Struggling Out Loud

Matthew van Ham

Nog te gaan

van totaal € 10.000 (36%)

Het belang van mijn actie


Wachtlijsten voor psychische zorg kunnen tegenwoordig oplopen tot een jaar. Hoe komt het dan dat we zo weinig over mentale problemen horen? Er rust een taboe op het bespreken van psychische klachten. Erover praten wordt als ‘zwak’ neergezet. Hier moet verandering in komen.

In de jaren waarin ik veel verschillende intensieve therapieën heb gehad, heb ik ontzettend veel geleerd over hoe we in elkaar zitten. Ik heb geleerd dat we eigenlijk niet echt controle over onze gevoelens hebben. We hebben alleen controle over hoe we op onze gevoelens reageren. Kortom iedereen heeft gevoelens. Waarom zouden we ons ervoor schamen?

De organisatie MIND zet zich in om hier verandering in te brengen. Ik deel mijn verhaal om het goede voorbeeld te geven en geld in te zamelen voor deze organisatie. Ook zal ik jongeren via mijn sociale media helpen met tips geleerd uit mijn eigen ervaringen.

 

Mijn verhaal 

Ik kwam voor het eerst in aanraking met een psycholoog toen ik mijn ouders op 16-jarige leeftijd vertelde dat ik ernstig sombere klachten had. Ik zat volledig met mezelf in de knoop en ik had het gevoel dat ik inmiddels wel uitgekeken was op het leven. Ik had nergens meer zin in, ik sliep weinig en het voelde alsof er geen perspectief meer was.

Mede door therapie en tijd ging het langzaamaan wat beter. Ik ontdekte mijn interesses en was een stuk minder bezig met wat anderen van me dachten. Helaas kreeg ik in mijn examenjaar last van nieuwe klachten. Hevige vermoeidheid, concentratieverlies, slapeloosheid en opgejaagde gevoelens. Wederom kwamen we bij de psycholoog terecht die het als burn-out achtige klachten classificeerde. Ik kon niet meer naar school en toch moest en zou ik mijn examen doen. Ook in deze periode kwamen weer sombere klachten kijken, omdat ik bijna niks kon. Televisiekijken was al te veel. Gelukkig haalde ik mijn diploma.

In mijn tussenjaar zou ik de tijd hebben om uit te rusten. Toch kreeg ik in de vakantie weer met nieuwe klachten te maken. De ergste tot nu toe. Klachten die onverklaarbaar waren. Ze zorgden ervoor dat ik totaal niet meer kon functioneren. Ik kon niet eens meer met vrienden afspreken. Ik ben toen alleen naar Spanje vertrokken en heb daar een behandeling gehad van vijf weken voor de ‘burn-out’ klachten. We hoopten namelijk dat dat hetgeen was waar ik nog last van had. Twee weken nadat ik thuiskwam, vonden we eindelijk een Amerikaans artikel waarin mijn klachten stonden omschreven. ‘Sensorimotor OCD’, een zeldzame vorm van OCD waarbij je elk moment van de dag gefocust bent op bijvoorbeeld knipperen.

Momenteel word ik vanuit Amerika behandeld en leer ik hoe ik er mee om kan gaan. Het vinden van het juiste medicijn is een zwaar traject, maar opgeven is geen optie. Inmiddels werk ik alweer als leerlingenbegeleider en heb ik me ingeschreven voor de studie psychologie. Ondanks de zware tijd waarin ik me bevind, heb ik doelen gevonden. Ik wil verschil maken. Ik wil mijn kennis delen. Ik wil mezelf inzetten voor de mensen die dat nodig hebben ongeacht de ernst van de klachten. Dit is mijn eerste stap.

Wil jij mij helpen mijn mijn missie? Deel dan mijn actie en/of doneer. Veel dank alvast voor jouw steun.

Matthew van Ham

Breng deze pagina extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken van deze pagina, dus ook vrienden, familie, collega's, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is, dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 10 15-01-2022 | 09:18 Een zeer herkenbare situatie. Dat je dit deelt, maakt jou een sterk persoon. Ik wens je alle goeds toe.
€ 20 13-01-2022 | 20:05
€ 20 12-01-2022 | 10:53
€ 10 11-01-2022 | 21:34 Matt, heel veel succes met deze actie en ik wens jou en je familie alle goeds voor 2022.
€ 20 09-01-2022 | 20:57